keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Paluu lomatunnelmiin: New York & Connecticut


Paikatakseni pitkittynyttä blogihiljaisuutta haluan hetkeksi palata takaisin joululomatunnelmiin. Ensimmäistä kertaa elämässäni olin joulun poissa koti-Suomesta, sillä lomailin Yhdysvaltojen itärannikolla Connecticutissa setäni perheen luona. Myös pikkuveljeni matkusti Suomesta viettämään joulua Amerikan tyyliin.

Alkuun on todettava, että Yhdysvaltojen länsiosa ja itäosa ovat kuin kaksi eri maailmaa. Lentäen aikaa Salt Lake Citystä New Yorkiin kuluu noin viisi tuntia, mikä vastaa suunnilleen samaa kuin lentäisi Suomesta Portugaliin.   

Utahissa välimatkat ovat pitkiä, luonto karua ja kuivaa ja jylhät vuoret tulevat vastaan joka suunnalla. Connecticutissa puolestaan luonto on vehreää, ilma kosteaa, ja julkinen liikenne toimii huomattavasti paremmin. Ogdenissa asumme 1500 metriä merenpintaa korkeammalla ja ilma on täällä hyvin kuivaa. Urheilijan näkökulmasta Connecticutissa oli meren läheisyyden vuoksi selkeästi helpompi hengittää ja lenkkivauhdit kasvoivat loman aikana kuin itsestään. Huomasin myös, että itärannikolla vain harva vastaantulija tervehti lännen tapaan eikä asiakaspalvelijoiden ystävällisyys ollut samaa luokkaa kuin mihin Ogdenissa olen tottunut.

Kolmeviikkoisen reissumme kohokohtia olivat päiväkäynnit New Yorkissa, vaellusretket Connecticutin luonnonpuistoissa sekä viikonloppureissu merelliseen Cape Codiin. Myös itse joulunvietto oli mieleenpainuva, vaikkei se nyt ihan oikealta joululta tuntunutkaan. Joulua juhlittiin vasta 25. päivä, lämpötila oli kesäiset +20 ja jouluinen aamupala koostui riisipuuron sijaan pannukakuista.


En yleensä pahemmin innostu suurkaupungeista, mutta koska setäni asuu tunnin ajomatkan päästä New Yorkista ja serkkuni NYCin Manhattanilla, olisi ollut väärin jättää kaupunki väliin. Ja pakko myöntää, että on ihan kiva todistaa paikan päällä nähtävyyksiä, joita on aiemmin nähnyt vain elokuvissa ja joista niin paljon puhutaan.

Jo viime syksynä tullessani Yhdysvaltoihin kävin Pihlan kanssa New Yorkissa, ja silloin suuntasimme mm. Broadway-musikaaliin sekä miniristeilylle, jossa kaupunkia esiteltiin Hudson- joelta käsin. Tällä kertaa parhaimpia kokemuksia New Yorkissa olivat lopulta ihan yksinkertaiset jutut: auringonlasku Brooklyn Bridgellä, kirpparikierros Central Parkin kupeessa GreenFlea marketilla ja sunnuntaikävely vanhan junaradan päälle rakennetulla High Linella. Koska olimme liikkeellä ennen joulua, kävimme myös ihmettelemässä Bryant Parkin luistelurataa ja joulumarkkinoita sekä Rockefeller Centerin kuuluisaa joulukuusta. Eikä valomainoksistaan tunnettua hektistä Time Squarea voinut tietenkään jättää välistä.

GreenFlea Market pystytetään urheilukentälle


High Line- kävelytie kulkee NYCin katujen yllä

Chrysler Building

Brooklyn Bridge

Central Park

Sisäjäillä lumen puuttuessa

Time Square

Kolmen viikon reissu oli kokonaisuutena onnistunut. Oli kiva kokeilla uusia juttuja ja nähdä miten täällä päin maailmaa vietetään joulua, vaikka kyllä perinteinen joulu Suomessa on silti edelleen se ainoa oikea. Monilla on varmaan jo katseet suunnattuna kohti kesää, joten pahoittelut jouluisista tunnelmista.


-Venla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti