sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Hyvästi akateeminen vapaus


Yhdysvalloissa koulu ja urheilu ovat tiiviisti yhtä, ja suomalaisille tutut seurat ovat enemmänkin ammatikseen urheilevien juttu. Minulta on täällä monesti kysytty, millainen yleisurheilujoukkue Jyväskylän yliopistolla oli, ja monien on ollut vaikea ymmärtää, ettei koululla ja urheilulla ole Suomessa juuri mitään tekemistä keskenään.
Joukkueen kanssa harjoittelusta saa opintopisteitä, aivan kuten Suomessa saimme urheilulukiossa. Lisäksi koulu tarjoaa hulppeat puitteet harjoittelulle: ulkorata palautumishuoneineen, kaksikerroksinen sisärata, useita kuntosaleja ja uimahalli. Vain saunatiloja on ollut kova ikävä.
Weber Statessa urheilijaopiskelijan status edellyttää sitä, että myös koulusta suoriudutaan kunnialla. Ja mikäli koulu ei suju tiettyjen arvosanavaatimusten mukaan voidaan harjoittelu- ja kilpailuoikeus evätä. Suomessa totuin yliopiston sallimaan akateemiseen vapauteen ja suhteellisen omatoimiseen työskentelyyn, mutta täällä opettajat rakastavat oppilaiden vahtimista ja joka ikisen suorituksen pisteyttämistä. Välillä tuntuu, kuin olisin palannut takaisin yläkouluun. Toisaalta tiukka kuri on auttanut hoitamaan annetut tehtävät ajoissa, enkä kyllä yhtään vastusta sitä, että jo tunneille ajoissa tulemisesta ropisee pisteitä.
Amerikkalaista jalkapalloa
Ensimmäisen vuoden urheilijaopiskelijoille on kehitetty vielä ihan oma kontrolloinnin väline, study hall, joka tarkoittaa sitä, että meidän on oppituntien ulkopuolella opiskeltava vähintään kuusi tuntia valvotussa tilassa. Study hall on auki arkisin klo 17–20, joten jäämme koululle vielä treenien jälkeen opiskelemaan. Vaikka meitä ei helpolla päästetä, arvostan sitä, että urheilijoille korostetaan myös opiskelun merkitystä.


Sikakatsomo
Yksi yliopistourheilusysteemin hauskimpia puolia on päästä seuraamaan oman lajin lisäksi myös muita kovatasoisia urheilulajeja. Olemme käyneet tähän mennessä katsomassa Wildcat-urheilijoiden (yhteinen nimitys Weber Staten opiskelijoille) jääkiekkoa, amerikkalaista jalkapalloa ja koripalloa. Peleihin varustaudutaan kuin mihinkin toimintaelokuvaan, sillä myydyin kioskituote on valtava popcorn-säkki.
Amerikkalaiset ovat myös taitavia luomaan pelien ympärille oikean sirkusmeiningin, joka on monelle varmasti itse ottelun seuraamista tärkeämpää. Kauden avauspelit aloitetaan ilotulituksilla, ja väliajalla kilpaillaan rahapalkinnoista sekä ihaillaan tanssiesityksiä. Täytyykin myöntää, että amerikkalaista jalkapalloa seuratessa katseeni kiinnittyi pelaajia useammin cheer leadereiden akrobatiaan sekä rock-biisejä soittavaan torvisoittokuntaan.
Meille otteluihin lähtemisen tekee erityisen helpoksi se, että jäähalli ja korisareena ovat lähestulkoon kiinni kotitalossamme. Koripallosta olemme innostuneet kaikkein eniten, ehkä siksi että säännöt ovat tutut, peli vauhdikasta eivätkä tappelut aiheuta jatkuvia keskeytyksiä. Weber State on tunnettu juuri kovasta koripallojoukkueestaan, joka on tuottanut pelaajia aina NBA:han asti. Katsomot ovat siis usein tupaten täynnä ja meteli valtava.
Korisareena
Myös maastojuoksu on tällä hetkellä laji, joka tuo Weber Statelle menestystä. Maastokausi päätettiin eilen Kentuckyn Louisvillessä juostuissa Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa, ja joukkueemme naiset sijoittuivat 22:ksi, mikä on erittäin hyvin, sillä kaikki koulut eivät edes kyseisiin kisoihin pääse. Itse kilpailin samaisella radalla pidetyissä Pre-Nationals- esimestaruuskisoissa reilu kuukausi sitten, mutten ollut joukkueen mukana eilen. Hengitysongelmat ovat häirinneet harjoitteluani viimeisen kuukauden ajan, ja minun on nyt pitänyt hetkeksi luopua kilpailemisesta ja keskittyä ehjien harjoitusten kartuttamiseen.
Joukkueen juliste
Olen ylpeä siitä, että saan juosta näin kovatasoisessa joukkueessa ja uskon, että seuraava maastokausi on myös omalta kohdaltani onnistuneempi. Tunnen, että harjoitukseni (viimeaikojen hengitysongelmia lukuun ottamatta) ovat sujuneet täällä keskimäärin paremmin kuin Suomessa pitkilleen. Hengitysongelmiinkin olen saanut apua, ja tuntuu että silläkin saralla ollaan menossa parempaan suuntaan, mikä on hyvä juttu jo parin viikon kuluttua starttaavia hallikisoja ajatellen.

-Venla
 
P.S. Kyllä se joulu tännekin tulee, vaikkei lunta näy. Ainakin valoista päätellen.

Salt Lake Cityn jouluvalot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti